Schrack Technik Logo
  • LED-strips - tips voor professionals

LED-strips – effectvolle verlichting op het hoogste niveau

Vooral in woonruimten kunnen flexibele LED-strips kleurige accenten en effecten creëren. Flexibele LED- strips zijn geschikt als achtergrondverlichting van televisies, kasten en zorgen voor een effectvolle verlichting in de woon- of slaapkamer. Maar ook in winkels worden ze graag gebruikt om decoratieve lichtdesigns tot stand te brengen en op die manier de blik van de klant naar de producten te trekken.

Nuttige tips omtrent de juiste keuze, de technische installatie en de belangrijke kwaliteitskenmerken van LED-strips

De twee belangrijkste factoren van een LED zijn de stroom en de daaruit resulterende warmte. De factor warmte is verantwoordelijk voor de levensduur van de LED en mag daarom niet over het hoofd worden gezien.

Stroom

Alleen componenten met dezelfde eigenschappen, zoals spannings- en stroomniveau mogen met elkaar verbonden worden. Daarom mogen bijv. 12V LED's alleen op een 12 VDC voedingsadapter worden aangesloten en 350mA LED's alleen op een constante 350mA stroombron. Gebruik nooit een voeding (driver) met hogere specificaties. U beschadigt daardoor de aangesloten LED's.
Bij de keuze en tijdens de montage van de voedingsadapters, controllers en dimmers moet er rekening worden gehouden dat de onderdelen nooit 100% mogen worden belast. Calculeer daarom een reserve van ongeveer 25% in.

Aluminiumprofielen

Wij raden u aan onze LED-strips altijd in combinatie met onze aluminiumprofielen te gebruiken omdat de warmteafvoer alleen dan optimaal is en de aangegeven levensduur van de LED kan worden gewaarborgd. Houd er rekening mee dat verschillende materialen verschillende uitzettingscoëfficiënten hebben. Materialen zetten uit bij warmte en krimpen onder invloed van koude. Houd er bij het inkorten en monteren van de aluminiumprofielen en de bijbehorende kunststofafdekkingen rekening mee dat ze bij temperatuurschommelingen verschillend kunnen reageren. Uitgaande van 20°C wijzigt de lengte per 10°C temperatuurverschil bij aluminium ca. 0,25 mm per meter en bij kunststof ca. 0,70 mm per meter. Voor LED Flex-strips geldt ongeveer dezelfde waarde als bij aluminium

Niet knikken

Let er bij de montage en verwerking op dat u de LED-strips niet knikt of over scherpe randen legt. Als u de strips om een hoek moet leggen, zorg dan voor een kleine buigradius en buig de strips op een punt waar geen LED's of koperen verbindingen aanwezig zijn.

Geen seriële schakeling

Schakel nooit twee of meerdere rollen flexibele LED-strips achter elkaar. Dat kan ertoe leiden dat LED's aan het begin en aan het einde met een verschillende lichtsterkte branden. Bij het gebruik van RGB-strips kunnen zelfs kleurverschillen ontstaan. Wilt u toch meerdere rollen op één kabel aansluiten, moet dit parallel en niet in serie gebeuren. Voor een gelijkmatige lichtverdeling is het raadzaam voor alle toevoerleidingen, dezelfde lengte en doorsnede te gebruiken. Hierbij geldt als richtlijn dat een leidinglengte van 10 m niet mag worden overschreden bij een minimale leidingdoorsnede van 1,5 mm2.

Tegen direct zonlicht beschermen

Voedingsadapters, controllers, dimmers maar ook andere LED-producten mogen nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht. Monteer ze zo dat ze niet door warmtebronnen in de buurt worden verhit en dat de warmte goed kan worden afgevoerd.

Correct isoleren

LED-producten zoals LED-strips kunnen open soldeerpunten hebben. Vooral aan het begin, uiteinde en bij aansluitingen is daarom uiterste voorzichtigheid geboden als dergelijke producten op een geleidende ondergrond worden gemonteerd. Let er bijvoorbeeld op dat bij het gebruik van aluminiumprofielen voldoende isolatie tussen strip en ondergrond is om kortsluiting te voorkomen.

Controleren

Controleer LED-strips altijd voor montage, resp. voor het op maat maken, op de werking.  Dit kunt u eenvoudig doen door de strip op de hiervoor bestemde voedingsadapter aan te sluiten en te kijken of hij over de gehele lengte brandt.

Waarop moet u letten bij de aankoop van LED-strips?

Efficiëntie van de LED – lumen per watt

Goede kleurweergave bij monochrome LED-banden (Ra-index = minimaal 80)

Levensduur

Montagevriendelijkheid van de LED-strips (deelbaarheid van de LED-banden, dubbelzijdig tape)

Passend toebehoren (LED-driver, profielen, afdekkingen...)

LED-strips en flexibele LED-banden bij Schrack Technik

Uw voordelen

  • Hoge lumen-output: de flexibele LED-strips van Schrack Technik hebben een hoge lumen-output tot maximaal 2080 lm/meter 
  • Nauwkeurige binning: zeer geringe kleurverschillen bij LED-strips (kleurafwijkingen afhankelijk van lichtkleur onder 200 kelvin) 
  • Optimale koeling: de LED-strips hebben een lange levensduur dankzij een optimale koeling in combinatie met passende aluminiumprofielen
  • 4 witte lichtkleuren: de LED-strips van Schrack Technik zijn verkrijgbaar in 4 verschillende witte lichtkleuren (ultrawarm wit, warm wit, neutraal wit, koud wit)
  • Praktisch: de flexibele LED-strips van Schrack Technik worden geleverd op een handige rol en zijn zelfklevend 

LED-strips kopen

In de online shop van Schrack Technik vindt u een ruim assortiment aan flexibele LED-strips, aluminium profielen en vele toebehoren. Maak gebruik van onze producten, creëer een uniek design en schep je eigen lichtsfeer.

Cataloog

Cataloog 'LED Strips and more 2020/21'

Blader online, download als pdf of bestel gratis een gedrukt exemplaar. 

Ontdek LED Strips and more 2020/21