Schrack Technik Logo

LED-noodverlichtinginstallatie en haar zelftest


De stroom valt uit. De noodverlichting neemt de taak van de normale dagdagelijkse verlichting over. 

Schrack Technik heeft dé oplossing in huis voor een decentrale LED-noodverlichtingsinstallatie met zelftest.

Wat is een decentrale noodverlichtingsinstallatie? 

Bij een decentraal gevoede noodverlichtingsinstallatie is elke armatuur uitgerust met een ingebouwde batterij. Deze worden rechtstreeks op de normale netspanning aangesloten.

Door de ingebouwde batterij werkt deze noodverlichting onafhankelijk van de kabelinfrastructuur. De kans op een uitval van de volledige noodverlichtingsinstallatie is erg klein daar elke armatuur over een eigen energiebron beschikt.

Noodverlichting met een decentrale energievoorziening kan ook steeds eenvoudig uitgebreid worden

LED-noodverlichting batterij

Schrack's decentrale LED-noodverlichting met zelftest

De goede werking van een noodverlichting dient periodiek gecontroleerd te worden. Dit betekent dat oudere modellen zonder zelftest elk afzonderlijk gecontroleerd moeten worden. De Schrack Technik LED-noodverlichtingsarmaturen met zelftest leveren hierbij een aanzienlijke tijds- en geldwinst op. 

Het automatische karakter van de zelftest biedt daarenboven ook een verhoogde veiligheid doordat een controle nooit meer vergeten of uitgesteld wordt. 

Zelftest in de praktijk

Zelftester LED-noodverlichting
  • 1e korte test: 7 dagen na inbedrijfstelling. Daarna wordt diezelfde korte test elke 7 dagen herhaald.
  • 1e volledige autonomietest: binnen 52 weken na inbedrijfstelling. Daarna vindt deze test elke 52 weken opnieuw plaats.
  • In geval van een stroomstoring tijdens een volledige autonomietest schakelt de armatuur in noodaccu om.
  • Als de batterij niet volledig is opgeladen na een stroomstoring, zal de autonomieproef worden verschoven totdat de accu volledig is opgeladen na terugkeer van de netspanning.
  • De armatuur is voorzien van een zoemer. Als er een defect vastgesteld wordt bij een korte test  maakt deze een geluid elk uur gedurende één minuut. De zoemer stopt als de oorzaak van de storing is verholpen en een nieuwe succesvolle test werd uitgevoerd. Als de oorzaak van storing niet is verholpen kan de zoemer gedempt worden voor een week door 10 seconden op de testknop te drukken of door het loskoppelen van de netspanning gedurende minder dan 1 minuut.