Schrack Technik Logo

UPS Onderbrekingsvrije Stroomvoorziening

Het ene UPS-systeem is het andere niet.

Hoewel het vermogen van de toegevoerde belasting hetzelfde is, zijn er verschillende prijsklassen in UPS-systemen. Hoe komt dat?

Om de verschillende marktsegmenten te bestrijken, bestaan er verschillende technologieën die meer of minder gesofisticeerd zijn en verschillende veiligheidsniveaus bieden.

Schrack Technik bestrijkt het volledige vermogensspectrum met vermogens van 240 W tot 1 MW, in alle hieronder beschreven technologieversies, als standalone apparaten, apparaten voor rack-montage en modulaire systemen, voor eenfasige of driefasige aansluiting. 

Volgens EN 62040-3 zijn er drie ontwerpvarianten van UPS-systemen:

 • VFD (Voltage Frequency Dependent, spanning en frequentie afhankelijk van de netvoeding) / Offline UPS
 • VI (Voltage Independent from mains supply, spanning onafhankelijk van de netvoeding) / Line Interactive UPS
 • VFI (Voltage and Frequency Independent from mains supply, spanning en frequentie onafhankelijk van de netvoeding) / Online

VFD (Voltage Frequency Dependent, spanning en frequentie afhankelijk van de netvoeding) / Offline UPS:

Een UPS van deze categorie voert de stroom bij normale werking rechtstreeks van de ingang naar de uitgang. Bovendien voedt de ingang een gelijkrichter die de batterijen oplaadt. Bij onderbreking van de netvoeding wordt de uitgang omgeschakeld op een omvormer die gevoed wordt door de batterijen. De omschakeling gebeurt afhankelijk van het model met een vertraging van maximaal 10 milliseconden (ms). In veel gevallen is de uitgangsspanning in batterijmodus rechthoekig of trapeziumvormig ("pseudosinus"). Voor sommige kritieke belastingen is deze onderbrekingsduur niet wenselijk. Deze UPS-systemen worden veelal gebruikt in thuistoepassingen.

VI (Voltage Independent from mains supply, spanning onafhankelijk van de netvoeding) / Line Interactive UPS:

In een UPS van deze categorie wordt een bidirectionele omvormer gebruikt als centraal component. Afhankelijk van de behoeften genereert het de gelijkspanning voor het opladen van de batterijen uit de wisselspanning aan de ingang of de wisselspanning aan de uitgang uit de gelijkspanning van de batterijen. Bij netvoeding wordt de uitgangsspanning bij veranderingen van de ingangsspanning bijgesteld (AVR - Automatic Voltage Regulation), zodat er niet gedurende langere tijd op accuvoeding overgeschakeld moet worden en de opgeladen batterijen in geval van nood beschikbaar zijn. Er bestaan versies met een trapeziumvormige ("pseudosinus") of sinusvormige uitgangsspanning. De onderbreking bij het overschakelen van netvoeding naar batterijvoeding is veel korter dan bij de VFD (offline)-versie.

VFI (Voltage and Frequency Independent from mains supply, spanning en frequentie onafhankelijk van de netvoeding) / Online

In het geval van een online UPS-systeem wordt de ingang rechtstreeks naar een gelijkrichter gevoerd die de batterijen voedt. De uitgangsbelasting wordt uitsluitend gevoed door een omvormer die bij normale werking, d.w.z. wanneer er netspanning aanwezig is op de ingang van de UPS, de benodigde energie onttrekt via de gelijkrichter en wordt gevoed via het accusysteem in geval van een stroomonderbreking.

De wisselspanning aan de uitgang wordt in elk geval - ongeacht de kwaliteit van de ingangsspanning - via een nageschakelde omvormer gegenereerd uit de gelijkspanning van de zogenoemde tussenkring. Er wordt dus een nieuw netwerk gegenereerd dat onafhankelijk is van de ingang. Verstoringsvariabelen, zoals: harmonische effecten, frequentieveranderingen en spanningsuitval aan de ingangszijde hebben geen invloed op de toegevoerde belasting. De belasting krijgt altijd een sinusvormige uitgangsspanning en de spanning wordt nooit onderbroken.

Dit systeem is de ideale oplossing voor de bescherming van bedrijfskritieke systemen, zoals beveiligingsapparatuur of telecommunicatieapparatuur, maar ook IT-systemen, om het hoogste niveau van betrouwbaarheid te garanderen.

UPS - GENIO Flex Plus Dual (VI - Voltage Independent)

GENIO Flex Plus Dual is verkrijgbaar met vermogens van 1100VA tot 3000VA met digitale sinusgolftechnologie. Met zijn geavanceerde communicatie- en aansluitingsopties is het de ideale oplossing voor veeleisende klanten die hoge eisen stellen aan de bescherming en de extreme veelzijdigheid van het voedingssysteem. GENIO Flex Plus Dual is de beste bescherming voor randapparatuur, conventionele servers en netwerkback-upsystemen. GENIO Flex Plus Dual heeft een functioneel en modern ontwerp en biedt een geavanceerde functionaliteit. Het UPS-systeem bereikt een efficiëntie van 98%. Het heeft een vermogensfactor van 0,9 aan de uitgang.

Hoog veiligheidsniveau

De automatische spanningsregelaar (AVR) biedt bescherming tegen spanningspieken, over- en onderspanningen, zonder daarbij de batterij aan te spreken. De beperkte toegang tot de batterij zorgt ervoor dat deze 100% beschikbaar is in geval van een stroomstoring. Dit verhoogt de overbruggingstijd. EMC-filters bieden extra bescherming tegen spanningspieken en transiënten. Bij uitval van de netspanning wordt de belasting door de omvormer veilig van een sinusvormige spanning voorzien.

Veelzijdigheid

GENIO Flex Plus Dual kan op de vloer of in een 19"-kast geïnstalleerd worden. Het bedienings- en displaypaneel in het frontpaneel kan gemakkelijk uitgeschoven en gedraaid worden, zodat het kan aangepast worden aan het type installatie. GENIO Flex Plus Dual heeft een EPO-aansluiting (Emergency Power Off), die gebruikt kan worden voor uitschakeling op afstand in geval van nood (Nood-Uit). Met de koudestartfunctie kan de UPS ingeschakeld worden zonder netspanning of tijdens een netspanningsstoring. GENIO Flex Plus Dual heeft een verlicht LCD-display waarop statusinformatie en meetwaarden weergegeven worden.

UPS - GENIO Tower Plus (VFI - Voltage en Frequentie Independent / Online)

De GENIO Tower Plus-reeks heeft een functioneel en modern ontwerp en biedt geavanceerde functies.

GENIO Tower Plus werkt volgens het online dubbele-conversieprincipe, dat het hoogste veiligheidsniveau voor kritieke belastingen garandeert. Voor bedrijfsprocessen die een lange overbruggingstijd vereisen kan de autonomie vele uren verlengd worden door ER-modellen te gebruiken die met een krachtigere batterijlader uitgerust zijn. De diepontladingsbeveiliging voorkomt voortijdige veroudering van de batterijen.

Flexibele werking

Om het stroomverbruik te verminderen, zijn er verschillende programmeerbare bedrijfsmodi voorzien, die geselecteerd kunnen worden in functie van de eisen van de klant en de te voeden belasting:

 • Online: hoogste bescherming voor de belasting en beste kwaliteit voor de uitgangsspanning.
 • Economy Mode: de UPS werkt in offline modus, d.w.z. dat de belasting rechtstreeks vanuit het elektriciteitsnet gevoed wordt. Op die manier wordt het eigen verbruik verminderd en het rendement verhoogd (tot 98%).
 • Smart Active Mode: de UPS beslist autonoom over de te gebruiken bedrijfsmodus (online of lijn-interactieve modus), afhankelijk van de stroomkwaliteit; hij regelt het aantal en het soort storingen en de frequentie ervan.
 • Standby Off (noodvoorziening): de UPS voedt de belastingen alleen in geval van een stroomstoring. De omvormer schakelt geleidelijk in om een verhoogde aanloopstroom te voorkomen.
 • Werking als frequentieomvormer (50/60 Hz of 60/50 Hz).

UPS - GENIO Dual Midi (VFI - Voltage and Frequency Independent / Online)

GENIO Dual Midi is een nieuwe reeks uiterst krachtig UPS-systeem dat werkt volgens het online dubbele-conversieprincipe. De reeks is ontworpen om een uitgebreide keuze aan apparatuur te beschermen, zoals servers, harde schijven,

VoIP-telefoonsystemen, netwerken, en kan ook gebruikt worden voor industriële toepassingen. Hij is ideaal voor de voeding van blade-serversystemen met voedingscomponenten met een hoge vermogensfactor. Met zijn hoogte van slechts 2HE leent de USPRD-reeks zich perfect voor installatie in 19" kasten.

Eenvoudige installatie

 • Installatie op de vloer, als toren of in 19"-kasten. Het LCD-display kan eenvoudig uitgeschoven en gedraaid worden.
 • Gereduceerde geluidsemissie (<40 dB): geschikt voor installatie in vrijwel elke omgeving dankzij de digitale PWM-regeling, de belastingsafhankelijke ventilatorregeling en het gebruik van een omvormer met hoogfrequentregeling.
 • De eigenschappen worden gegarandeerd tot 40 °C (de onderdelen zijn ontworpen voor hoge temperaturen, daardoor is de belasting bij normale temperaturen dus geringer).
 • De GENIO Dual Midi-modellen hebben ook programmeerbare uitgangsbussen, zodat minder kritieke belastingen tijdens een stroomstoring geïsoleerd kunnen worden (Energyshare-functie).

USV - GENIO Dual Power (VFI - Voltage and Frequency Independent / Online)

GENIO Dual Power is het optimale UPS-systeem voor de voeding van relevante, bedrijfskritieke belastingen en medische apparatuur. Het systeem is uiterst flexibel te installeren en te gebruiken (digitaal display en door de gebruiker vervangbare batterijen). De uitgebreide communicatiemogelijkheden maken van GENIO Dual Power een UPS-systeem voor tal van toepassingen, van IT- tot beveiligingsapparatuur.

Uitgangsspanning met verhoogd kwaliteitsniveau

 • Zelfs bij foutbelastingen (IT-verbruikers met een crestfactor tot 3:1) hoge kortsluitstroom tijdens de bypass-fases.
 • Hoge overbelastbaarheid: 150% door de omvormer (ook bij netspanningsuitval).
 • Gefilterde, gestabiliseerde en betrouwbare spanning (online dubbele-conversietechnologie (VFI) volgens EN62040-3), met filters om atmosferische storingen te onderdrukken.
 • Vermogensfactorcorrectie: UPS met ingangsvermogensfactor  (van om en bij de 1) en sinusvormige stroomcomponent.

Om alle toepassingen te bestrijken zijn er doordachte accessoires verkrijgbaar voor de UPS-systemen van de GENIO-reeks. Daartoe behoren kant-en-klare bypasses voor wand- of rackmontage en montagerails voor de veilige installatie van UPS-systemen in netwerkkasten.

 

De gratis software UPSMon maakt het mogelijk om aangesloten IT-apparaten veilig uit te schakelen in geval van een stroomstoring. UPSMon is gratis beschikbaar op www.ups-technet.com voor talrijke besturingssystemen. De besturing vindt plaats via een in de UPS geïntegreerde USB- of RS232-interface.

Met de optionele USNETMA204-netwerkkaart is ook bewaking op afstand mogelijk. De contacten met statusinformatie van de UPS worden verstrekt met USMULTI384.